Wednesday, March 13, 2013

Ce este Botoxul (Toxina Botulinica)



Toxina botulinica este o proteina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Pentru a intelege efectul ei, trebuie inteles mecanismul de functionare a muschilor.Creierul trimite mesaje muschilor pentru a-i face sa se contracte si sa se miste. Aceste mesaje ajung mai intai la maduva spinarii. De acolo, sunt conduse de catre nervii periferici catre muschi. O substanta, numita acetilcolina, transmite acest mesaj de la nerv la muschi. 

Uneori, o anomalie la nivelul creierului sau maduvei spinarii, poate duce la aparitia de mesaje exagerate sau necoordonate catre muschi. Atunci, acesti muschi devin spastici (spasme) sau capata pozitii contorsionate, de multe ori provocand durere. Toxina botulinica impiedica descarcarea de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase catre muschi, blocand astfel comanda anormala de la creier. Aceasta reduce spasmul muscular, posturile anormale, cat si durerea asociata. 

Cand este ingerata in cantitati mari, ca in toxiinfectia alimentara, poate fi fatala, paralizand toti muschii din corp. Totusi, cantitatea folosita ca medicament este foarte mica. Aceasta bacterie produce 7 tipuri de toxina botulinica. Doar tipul A si tipul B sunt disponibile pe piata. Tipul A se gaseste sub denumirea de Botox iar tipul B caMyobloc. Arta injectiilor cu toxina botulinica consta in selectia corecta a muschilor si stabilirea dozei adecvate, care reduce spasmele muschilor fara a determina paralizia completa a acestora. Uneori, este folosit un electromiograf pentru ghidarea injectiilor. Efectul toxinei botulinice debuteaza in 2-14 zile. E nevoie de reinjectarea acesteia pentru mentinerea efectului.

Ridurile si pliurile cutanate de expresie sint produse de contractura musculaturii delicate de sub piele de fiecare data cind zimbim, ridem sau ne incruntam. Cu cit ne exteriorizam mai mult emotiile cu atit ridurile vor fi mai adinci. De-a lungul timpului, contractia constanta si sustinuta a acestor muschi poate duce la adincirea ridurilor si la formarea altor pliuri cutanate. Totusi aceste semne ale emotiilor noastre, la unele persoane se poate sa nu apara. Folosind aceasta substanta - in cazul  nostru Vistabel pliurile dinamice se pot imbunatati. Tehnica, ce foloseste o toxina purificata produsa de catre bacteria Clostridium botulinum, se mai numeste dezinervare cosmetica.      

Desi toxina este aceeasi care produce o forma grava de toxiinfectie alimentara, cantitatea folosita in chirurgia cosmetica este atit de mica incit nu apare nici o reactie sistemica sau generala. Toxina botulinica a fost folosita cu succes si in siguranta din 1982 de catre oftalmologi pentru a trata clipitul nervos al pleoapelor. In fiecare an mii de pacienti primesc tratamentul cu VISTABEL pentru multiple probleme, dar de 10 ani a devenit un tratament popular pentru a trata semnele imbatrinirii. Desi s-a popularizat VISTABELUL ca si tratament pentru indepartarea ridurilor, mai recent s-a folosit si pentru a combate transpiratia excesiva a axilelor, palmelor si picioarelor.

Cind se injecteaza intr-o anumita arie, se blocheaza in mod reversibil impulsurile nervoase de la nervi la musculatura faciala raspunzatoare de ridurile de expresie. Prin aceasta tehnica, muschii nu se mai pot contracta si de aceea tind sa se relaxeze. Cind muschii se relaxeaza pielea de deasupra ramine intinsa si neridata in timp ce musculatura faciala netratata continua sa se contracte normal, permitind ca persoana sa ramina cu o expresie faciala neafectata.

Botoxul se foloseste in general la etajul superior al fetei. Cele mai frecvente arii sint ridurile de la frunte, ridurile verticale dintre sprincene, ridurile de la coltul ochiului "laba gistii". Se pot face si in jurul gurii si la nivelul barbiei, dar cu siguranta va afecta zimbetul si nu este recomandat.

Procedura este simpla si sigura. Se va injecta cu un ac fin in zona dorita. In functie de aria tratata sint necesare intre 4-10 injectii. Deoarece acul este fin si se injecteaza putin lichid durerea este minora. Odata ce se incheie injectarea, de obicei nu exista discomfort. Nu este necesara anestezia locala si nici sedarea, recuperarea este imediata, va puteti relua imediat activitatea. Puteti chiar sa conduceti masina. Foarte rar, unii pacienti pot prezenta echimoze sau eritem la locul injectarii, ce poate fi acoperit cu machiaj.

Efectul complet al tratamentului cu toxina botulinica  nu este vizibil pentru 3-7 zile. Asa cum am mai mentionat efectul temporar apare deoarece toxina este metabolizata incet de organism in 3-6 luni. Desi multi pacienti sint multumiti de efecte, va fi necesara o noua injectare dupa aceasta perioada pentru a mentine aspectul neted al pielii.

Sint putine efecte secundare la aceasta tehnica. Pot apare reactii alergice desi sint rare. Desi poate apare in anumite cazuri caderea sprincenei aceasta poate fi evitata prin a nu injecta decit la peste 1 cm de la sprincene. In ciuda acestor precautii, totusi poate apare aceasta problema desi este temporara durind 2-3 saptamini.

Transpiratiile excesive hiperhidroza poate fi o serioasa problema atit din punct de vedere social cit si profesional, ducind la complexe si stres emotional. Pacientii cu hipertricoza generalizata necesita tratament medicamentos, in timp ce hipertricoza localizata poate fi tratata cu Botox. Cind se injecteaza local in pielea cu probleme, toxina botulinica blocheaza fibrele nervoase ce stimuleaza glandele sudoriparee, rezultind in abolirea producerii transpiratiei.

Deoarece nu se injecteaza profund, nu sint riscuri de a leza musculatura profunda. Procedura este similara celei descrise anterior. Efectul apare intre 3-7 zile de la injectare, iar efectul dureaza intre 8-12 luni. Sint necesare mai multe injectari pentru a mentine efectul in timp. 

Programari:
Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
E-mail: office@clinicaefigia.ro
www.clinicaefigia.ro

No comments:

Post a Comment