Thursday, July 1, 2010

Epilare definitiva

”Epilare definitiva” este expresia uzuala folosita de milioane de femei din intreaga lume care cauta acest tratament pe Internet sau intreband prietene si cunostinte. Pentru a lamuri putin lucrurile, ne-am interesat si iata ce am aflat de la una dintre clinicile romanesti de top din domeniu.
1. Epilarea nu este acelasi lucru cu depilarea. In timp ce prima se refera la parul de deasupra si de desubtul pielii, depilarea la parul de la suprafata pielii.

Termenul de ”epilare definitiva” este oarecum ambiguu, fiind mai potrivit cel ”de lunga durata” pentru ca fiind inventata si folosita la scara larga doar de 10-15 ani, nimeni nu a parcurs durata de viata medie a unei persoane pentru a declara cu certitudine ca este clar si fara dubiu "definitiva". Epilarea de lunga durata este progresiva, pentru ca nu se realizeaza dintr-o data, ci pe parcursul mai multor sedinte.

2. Epilarea definitiva se obtine prin distrugerea radacinilor firelor de par aflate in derm prin intermediul caldurii - temperatura de 70 grade Celsius la care sunt aduse celulele germinative ale firelor de par, selectiv.

3. Prin aceasta procedura, radacinile firelor de par sunt distruse si, daca tratamentul este efectuat corect, nu ar trebui sa se mai refaca.

4. In momentul nasterii, in dermul corpului nostru exista un numar de aproximativ 5 milioane foliculi pilosi (radacini ale firelor de par ). Acesti foliculi produc par de tip velus - puf- pana la intrarea in pubertate, cand - sub influenta hormonilor sexuali - o parte din foliculii care produceau par velus se transforma si produc par de tip terminal - adica fire groase si pigmentate mult mai intens.

Saloanele de epilare de lunga durata trateaza tocmai acesti foliculi, ai firelor terminale, in locul acestora aparand folicului de par miniaturizati (acesta fiind mecanismul dominant), o mica parte fiind inlocuiti de ramasite fibrotice. Acestea se intampla la aproximativ 2 ani de la inceperea tratamentului.

5. In cazul epilarii definitive cu lumina intens pulsata trebuie sa se tina cont de anumite caracteristici: lungimea de unda, intensitatea, puterea, timpul de actiune, timpul de relaxare trebuie sa fie potrivite cu grosimea firului de par (ca poate fi mai subtire sau mai gros), culoarea firului de par (ce poate fi mai blond, mai roscat, saten sau brunet), adancimea la care se gaseste in derm foliculul pilos (ce este mai profunda in zona inghinala, de pilda) si culoarea pielii (exista 6 tipuri de piele conform scalei Fitzpatrick, de la alb albinos la negru african).

6. Sedintele de epilare de lunga durata sunt programate conform unui algoritm ce respecta fiziologia cresterii firelor de par. Niciodata nu avem la un anumit moment dat toate firele crescute, din toti foliculii. Firele de par cresc dupa un "program" ce comporta 3 faze: de crestere, de stagnare si de regresie.

Tratamentul de fotoepilare este util si eficient numai in faza in care firele de par exista in teaca lor, acesta find momentul in care caldura produsa este condusa de catre fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. In oricare din celelalte doua faze, tratamentul nu isi realizeaza scopul - acela de distrugere a radacinilor, din cauza ca firul de par nu comunica direct ca radacina. Iata de ce sedintele urmeaza aceasta ciclicitate si se repeta.

7. Timpul ce trebuie sa treaca intre doua sedinte de tratament este diferit in functie de zona epilata. Parul din zona buzei superioare, spre exemplu, creste mult mai repede decat cel de pe picioare. Motivul este ca suntem programati genetic astfel; si astfel sedintele de epilare faciala se realizeaza la un interval de timp diferit de cele pentru gambe sau axila.

8. Dupa incheierea celor 6, 8, 10 sau 12 sedinte de epilare defintiva, se constata ca epilarea este partiala, dar definitiva. Ce inseamna acesta? Se mai vede inca putin par - acest par este mult mai fin si mai depigmentat, dar efectul se mentine.

9. Tratamentul de fotoepilare defintiva nu poate niciodata distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate. Iata orientativ cateva procente medii de curatare a catorva zone mai frecvent solicitate: axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 50-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

10. Fotoepilarea este considerata a fi definitiva atunci cand efectul obtinut se mentine cel putin cat toata durata unui ciclu complet de crestere a firelor de par. Sunt anumiti specialisti in lasere care afirma ca la aceasta durata mai trebuie adaugate sase luni. De aceea este folosit si termenul ”epilare de lunga durata”.

Desi au existat solicitari de-a lungul timpului, nici una dintre clinicile renumite din SUA sau Europa de Vest nu acorda garantii care sa acopere "recresterea" parului.

Motivul este ca acesti foliculi pilosi sunt conditionati hormonal si ca nu se poate stii cu certitudine daca o anumita persoana nu va avea o oarecare fluctuatie hormonala care sa stimuleze alti foliculi sa transforme puful in par terminal, gros si pigmentat.

Programari:
 Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
E-mail: office@clinicaefigia.ro
www.clinicaefigia.ro

Acidul Hialuronic

Acidul hialuronic (HA) este o proteină care apare in mod natural in întreg corpul uman şi este concentrat în fluidele sinoviale, in valvele inimii si ochi, şi este o componentă cheie a cartilajului.

In forma extrasa HA (acidul hyaluronic) este o pulbere inodora de culoare albă, fiind cunoscut si sub numele de hyaluronan, hialuronat de sodiu sau HA.

Ce efecte are acidul hialuronic?
Acidul hialuronic este o componenta organica foarte versatila, regasindu-se în fiecare ţesut. In mod primar HA este o componentă importanta a cartilajului. Cu acest rol, acidul hialuronic (HA) amortizeaza socurile in articulaţii dar are si efect de lubrifiere si protectie a articulaţiilor in fata inflamaţiilor cronice (ex: artrita). Vindeca cu suces si intinderile de ligamente. HA este un ingredient comun în preparatele anti-osteoartrita şi este frecvent injectat în articulaţii, fiind un tratament foarte eficient.

HA ajuta sistemul imunitar, acţionând ca antioxidant, creste retentia de apă în tesuturi, creste lubrifierea valvelor cardiace, si are rol de adjuvant in tratamentul anti-infecţios. În anii 1990, preparatele cu acid hialuronic au început să fie utilizate şi în oftalmologie, la tratarea sechelelor de leziuni pe cornee.

Pe langa faptul ca mentine articulatiile lubrifiate, acidul hialuronic ajuta la retinerea apei si in alte tesuturi ale corpului, el asigurand hidratarea fibrelor de colagen si elastina. Acest lucru inseamna articulatii sanatoase, iar daca vorbim de tegument, o piele mai fina, mai elastica, cu un aspect tineresc.

Datorita structurii sale, acidul hialuronic formeaza la nivelul pielii un film invizibil, transparent si elastic, actionand in acelasi timp in profunzime, la nivelul tesuturilor. Rolul sau este de a mentine cele mai importante caracteristici ale epidermei tinere si sanatoase: supletea, elasticitatea si tonicitatea.

Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient bioactiv în produsele de îngrijire a pielii a apărut odată cu descoperirea că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu vârsta. De aceea, acidul hialuronic este folosit deja de ceva timp in industria cosmetica, fiind poreclit “cheia de la fântâna tineretii” – efectele sale extraordinare de umplere a ridurilor si de netezire au fost demonstrate clinic. Tot studiile clinice au aratat ca acidul hialuronic ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si la estomparea cicatricilor vechi sau noi.

AH se regaseste sub forma de:
  • suplimente alimentare
  • produsele injectabile de “umplere” (fillere) , pentru femeile care doresc un tratament anti-rid “in forta” si sunt dispuse la proceduri mai invazive (not me! ) . Beneficiile injectării acidului hialuronic durează în general câteva luni, deoarece acesta se resoarbe in mod natural in organism. Ca atare, tratamentul se repetă la interval de 6-12 luni. Ca efecte secundare sunt descrise: eritemul la locul injectării, prurit, edem, urticarie
  • produse cosmetice (creme, serumuri), pentru reducerea vizibila a ridurilor fara efecte secundare.                                                                                                                                                                                                                                                                                                Programari:   
  • Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
  • Telefon: 021 269 04 42
  • Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
  • E-mail: office@clinicaefigia.ro  
  • www.clinicaefigia.ro