Monday, September 13, 2010

Te-ai saturat de rutina de a merge la epilat?

Te-ai saturat de rutina de a merge la epilat? Solutia este epilarea definitiva cu IPL (intense pulsed light) care desi aparent este mai costisitoare veti vedea ca pe termen lung va scuti din cheltuielile cu epilarea traditionala.

Epilarea definitiva este un procedeu prin care parul este eliminat de pe corp prin utilizarea unui fascicul luminos - IPL (intense pulsed light - lumina pulsata intensa) sau laser. Fiecare din cele doua tipuri de lumina au avantaje si dezavantaje, si prezinta unele asemanari dar si mai multe deosebiri. Principiul de actiune este acela ca lumina de o anumita intensitate si culoare este transmisa prin piele unde este absorbita de foliculul pilos, care se incalzeste pina la ardere si este definitiv compromis.

Epilarea este realizata de un operator specializat (laserul este programat de Dr. Dan Mihail Stana medic primar chirurgie estetica si microchirurgie reconstructiva), care este responsabil cu distribuirea luminii IPL sau laser catre zonele tinta. Sunt vizati acei foliculi pilosi aflati in faza activa de crestere in momentul tratamentului - deoarece numai acestia pot fi dezactivati cu succes. In functie de zona (dar si de alte caracteristici individuale) numai 20-50% din foliculii pilosi dintr-o anumita zona sunt in faza activa de crestere la un anumit moment, ceea ce face sa fie nevoie de mai multe sedinte, distantate in timp, pentru a putea inactiva toti foliculii pilosi din acea zona. Daca aici mai adaugam si randamentul specific al tratamentului - care poate fi de 50-80% - rezulta ca la modul general este nevoie de 3-10 sedinte pentru eliminarea cvasi-completa a parului dintr-o anumita zona.

Cine poate fi candidat epilare definitiva?

Atat femeile cit si barbatii apeleaza la epilare pentru a scapa de parul nedorit. Acest procedeu se aplica cu succes in toate zonele - cum ar fi fruntea, sprincenele, virful nasului, mustata, barbia, lobul urechilor, umeri, spate, axile, abdomen, fese, zona pubiana, zona bikini, peri-mamelonar, antebrate, brate, gambe, coapse, miini, picioare si degete.

Cele mai bune rezultate se obtin daca exista un contrast bun intre culoarea pielii si culoarea foliculului pilos. In general, cu cit este mai gros si mai inchis la culoare firul de par, cu atit mai bune sunt rezultatele - de asemeni, cu cit pielea este mai alba, cu atit mai bine. Lumina pulsata sau lumina laserului trebuie sa fie absorbita cit mai putin la trecerea prin piele (de aceea este important ca aceasta sa fie cit mai alb posibila), dar trebuie sa se absoarba cit mai mult in radacina parului, de catre melanina (pigmentul) continut in acesta, pentru a-l putea incalzi pina la dezactivare.

Ce inseamna definitiv?
Epilarea este definitiva in sensul ca firul de par tratat cu succes nu mai creste niciodata. Spre deosebire de electroliza insa, unde firele de par sunt tratate individual, foto epilarea definitiva este un tratament realizat pe arii mai intinse ale pielii, tintindu-se mai multi foliculi pilosi simultan. Nu toti acesti foliculi pilosi sunt activi la un anumit moment, deci nu trebuie sa ne asteptam ca foto-epilarea sa inlature toate firele de par la un singur tratament. Putem vorbi mai degraba de o reducere procentuala definitiva. La fiecare tratament se distrug 10-30% din firele de par dintr-o anumita zona. De ce nu toate? Asa cum am spus, nu toate firele de par sunt in faza de crestere activa, si deci nu pot fi inactivate (acesta regula este valabila si pentru electroliza). De asemeni, foto-epilarea (ca si electroliza) are un anumit randament - nu ne putem astepta ca acesta sa fie de 100%, ci intre 50-80%, in functie de calitatea aparatului folosit, de priceperea operatorului, dar si de cel care se trateaza (de pregatirea pre-tratament, de disponibilitatea si complianta sa).

Firele odata distruse, inactivate, nu mai cresc, dar in zona tratata vor mai apare alte fire de par, cele care au fost inactive in momentul tratamentului. Pentru a le trata si pe acestea este nevoie de sedinte suplimentare. In general o zona se trateaza de mai multe ori pina cind clienta este multumita de rezultat. Acest lucru nu inseamna intotdeauna lipsa completa a parului, ci reducerea acestuia la un procent care nu mai deranjeaza. De asemeni trebuie tinut cont ca in timp, pe masura ca inaintam in virsta, apar uneori noi foliculi pilosi, datorita unor subtile schimbari hormonale. Aceste se pot trata ulterior.

S-a observat de asemeni ca un mic procent de persoane (2-5%) par sa nu raspunda la tratament - acest lucru nu este confirmat pe deplin iar cauzele nu sunt cunoscute intrucit nu exista suficiente date in urma cercetarilor la ora actuala. Trebuie avut in vedere ca este dificil de judecat daca lipsa de rezultate in cazuri specifice se datoreaza unei conditii medicale nediagnosticate care determina cresterea continua a noi foliculi pilosi, dand impresia ca foto-epilarea nu functioneaza, sau se datoreaza unui tratament incorect efectuat, sau pur si simplu se datoreaza faptului ca acest tratament nu merge la anumite persoane. Pur si simplu nu poti sti dinainte daca acest tratament va avea rezultate asupra ta pina nu il incerci personal. De asemeni, asa cum am mai subliniat, randamentul procedurii depinde de multe variabile, atit de natura individuala (culoarea parului si a pielii) cit si de tipul de echipament folosit, indeminarea operatorului, etc.

Un set de 3-10 sedinte de tratament, la intervale specifice, sunt necesare in general pentru a obtine o reducere semnificativa si dezirabile a numarului de fire de par. Factorii care determina numarul de sedinte sunt, printre altii: zona tratata (procentul de fire de par aflate in faza de crestere activa variaza in functie de zone), textura parului, frecventa tratamentelor, culoarea pielii si a parului, istoricul epilarilor anterioare, diverse conditii medicale si nemedicale (ex. bronzare, hirsutism), etc.

Cum functioneaza tratamentul?
Laserele sunt unitati optice care produc lumina intensa, coerenta, monocromatica. Un laser consta dintr-un mediu activ, cum ar fi un cristal, un gaz sau un lichid, care amplifica lumina atunci cind este excitat de o sursa externa de energie (de exemplu o descarcare electrica sau un blitz). Atunci cind mediul indicat este folosit, laserul poate fi setat sa genereze o banda foarte ingusta de frecvente luminoase, practic monocroma.

Laserele proiectate pentru epilare definitiva emit frecvente luminoase destinate a fi absorbite de pigmentul din foliculul pilos - melanina Daca pielea inconjuratoare este relativ deschisa la culoare in comparatie cu melanina din par, atunci o mare parte din energia luminoasa se va concentra in foliculul pilos, incalzind-ul pana la ardere, fara insa a afecta celelalte tesuturi inconjuratoare. De aceea este necesar sa existe un contrast intre culoarea firului de par (cit mai intunecat pentru a acumula cit mai multa energie) si cea a pielii (cit mai deschisa, pentru a nu absorbi lumina) pentru rezultate optime.

Sistemele de foto-epilare IPL - intense pulsed light - nu sunt lasere propriu-zise, desi multe clinici sau saloane le denumesc lasere din comoditate. Aceste sisteme IPL folosesc o sursa de lumina tip flash-lamp (blitz), non-coerenta si de spectru relativ larg, in general plecind de la 570 sau 615 nm, pina la 1200 nm si peste, in zona infrarosie a spectrului. Avantajul este ca poate fi tintita prin tratament orice fel de melanina. Dezavantajul este ca o parte din energia eliberata se acumuleaza si in tesuturi, nu numai in foliculul pilos, ceea ce face ca sa fie nevoie de un bun sistem de racire. Din constructie, aceste sisteme IPL elibereaza cantitati de energie mai mici decit laserele, si acest lucru poate fi un dezavantaj - pentru ca in general este nevoie de energii de 25-30 Jouli/cm2 pentru ca tratamentul sa aibe succes. Incercati sa aflati ce aparat foloseste clinica la care mergeti si verificati daca aparatul este capabil sa produca aceasta energie. Numai acest fapt in sine nu este suficient, pentru ca in unele cazuri, chiar daca masina poate emite 30 J/cm2, operatorul nu seteaza tratamentul la aceasta valoare din diverse motive, unul din acestea putind fi acela ca pacienta nu suporta durerea la aceasta valoare.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru tratament si la ce trebuie sa ma astept?
Aria care urmeaza a fi tratata nu trebuie epilata cu ceara sau prin smulgere cel putin 4 saptamini inainte de tratament. Epilarea cu ceara smulge radacina foliculului pilos, caz in care foto-epilarea nu mai are pe ce sa actioneze. Trebuie deci cca. 4-6 saptamini in care firele de par sa poata creste. La modul ideal, cu cit intervalul dintre ultima epliare cu ceara si foto-epilare este mai mare, cu atit mai bine. Epilarea cu ceara este interzisa pe toata perioada sedintelor de foto-epilare. Intre sedinte se va folosi doar rasul sau tunsul.

Pielea ar trebui sa fie cit mai alba cu putinta, deci expunerea la soare - bronzatul - trebuie evitate incepind cu 30-45 zile inainte de tratament, precum si pe toata perioada tratamentului. Daca tratamentul implica zone expuse la soare in mod curent - fata, gambe etc. - este recomandata folosirea unei creme protectoare cu factor de protectie cit mai ridicat (pentru fata - SPF-100).

Inainte de tratament specialistul va rade zona respectiva, nu mai devreme, dar nici mai tirziu, zona de tratat trebuie tunsa la zero (sau rasa cu lama, dar este mai putin recomandabil datorita posibilei iritatii). Firul trebuie sa fie cit mai scurt, pentru ca energia luminoasa sa fie concentrata in radacina parului, si nu in parte de deasupra, care se va incalzezi inutil. Firul trebuie insa sa depaseasca cu un milimetru-doi suprafata pielii, pentru ca cel care opereaza sa poata vedea unde sunt foliculi pilosi si unde nu sunt.

Dupa tratament pe zona respectiva trebuie aplicate creme de hidratare, de prefetinta cu aloe vera, pentru citeva zile. De asemeni, pentru zonele expuse la soare este indicata folosirea unei creme cu factor de protectie solara cit mai mare. In cca 15-25 zile, firele de par tratate incep sa cada. Initial unele fire de par dau senzatia ca continua sa creasca, dar este doar procesul normal de eliminare a lor din tegument. Exfolierea sau frecarea cu buretele a zonei tratate pot accelera procesul. Dupa perioada de eliminare mai pot sa ramina pe piele niste mici puncte negre, fire de par care dau impresia ca au ramas in piele. Si acestea vor fi eliminate in timp, dar s-ar putea sa dureze ceva mai mult. Poti exfolia zona mai energic pentru a le ajuta sa fie eliminate.

Dupa caderea parului veti experimenta o perioada de lipsa de par de citeva saptamini, pina cind incep sa creasca noile fire de par care la momentul tratamentului nu erau in faza de crestere activa. In momentul in care se inmultesc suficient, dupa cca. 6-8 saptamini de la sedinta de epilare anterioara, se va efectua o noua sedinta. Daca la salonul sau clinica unde va tratati va chema mai devreme de aceasta perioada, refuzati, pentru ca nu a trecut suficient timp ca noile fire de par sa inceapa sa se manifeste, si randamentul tratamentului nu va fi suficient de bun.

Acest ciclu se poate continua pina cind se ajunge la o reducere satisfacatoare a firelor de par din zona respectiva. Cum intotdeauna se reduce un procent, intotdeauna mai ramine ceva, ceea ce inseamna ca, desi este definitiva foto-epilarea nu este in mod necesar si completa . Daca numarul de fire ramase este mic, firele sunt foarte fine, subtiri si decolorate si nu justifica inca o sedinte de foto-epilare, puteti incerca eliminarea acestora prin electroliza, care, folosita punctual, poate fi mai ieftina.

Daca firele nu incep sa cada, probabil setarile aparatului au fost prea reduse, si trebuie sa informati salonul sau clinica de acest lucru. Daca parul cade din anumite zone, dar nu din altele, poate operatoarea a ratat acele zone (acest lucru este in general foarte vizibil, sunt petice in care parul creste alaturi de zone complet epilate) si puteti cere o sedinta gratuita de retusare.

Cite sedinte sunt necesare, si la ce intervale?
Majoritatea persoanelor au nevoie de minim 4-6 sedinte distantate la 6-8 saptamini, dar acest lucru depinde de prea multi factori pentru a putea fi previzionat cu certitudine. Asa cum mentionam, parul creste in trei faze (anagen, catagen si telogen) dar nu poate fi distrus decit in anagen, care este faza de crestere activa.

In general 20-25% din firele de par sunt in anagen la un anumit moment, de aceea este nevoie de cel putin patru sedinte pentru a putea tinti toate firele de par, probabil mai multe, intru-cit tratamentul nu are un randament de 100%. In orice caz, la fiecare sedinta se vor elimina 10-20 din totalul firelor de par existente pe o anumita suprafata.

Factorii care influenteaza numarul de sedinte sunt in mare parte individuali (genetici - culoarea, grosimea, zona, tipul morfologic, etc) dar nu trebuie neglijat nici calitatea actului terapeutic, care poate modifica randamentul. Daca nu se obtin rezultate notabile dupa 4-6 tratamente, pacientul trebuie sa investigheze posibile cauze medicale (vezi intrebarea #9 mai jos).

Initial tratamentele sunt distantate la 6-8 saptamini, dar dupa 3-4 sedinte este bine sa fie marit intervalul la 8-10 saptamini, pentru a acumula cit mai mult par in faza de crestere activa si a justifica tratamentul.

Cat de dureros este?
Cu un singur puls prin foto-epilare se pot inactiva firele de par de pe o zona destul de mare - depinde de aparatul folosit - dar in general 1-5 cm2 (cu cat spotul este mai mare, cu atit este posibil ca energia pe cm2 sa fie mai redusa, deci atentie la acest aspect). Pragul dureros al fiecarei persoane este diferit, dar in general procedura nu este mai dureroasa decit epilarea cu ceara. Senzatia este insa diferita - seamana mai mult cu o plesnitura cu rigla. In general nu este nevoie de creme anestetice, dar daca este cazul acestea pot fi folosite, mai ales la persoane foarte sensibile, sau pentru zone foarte dureroase. Atentie - cremele anestetice trebuie folosite in cantitati mici, pe suprafete reduse (buza superioara, axile, bikini line) si nu pe zone largi, unde pot cauza efecte adverse importante. Verificati cu medicul daca credeti ca puteti avea probleme in caz ca folositi aceste creme.

Durerea este atenuata si prin folosirea gelurilor de racire. In general este bine sa se lucreze cu intensitati ale luminii la limita suportabilitatii dureroase. Cu cit mai multa energie este livrata catre piele si foliculul pilos, cu atit mai bine, chiar daca trebuie suportat un mic disconfort dureros, pentru ca durerea inseamna de fapt ca firul de par se arde, si deci tratamentul are efect.

Care sunt posibilele riscuri, efecte secundare sau complicatii ale foto-epilarii?

Printre efectele secundare normale, care pot - dar nu este obligatoriu - sa apara se numara:
  • mincarime - in timpul tratamentului
  • roseata - care de obicei trece in citeva ore, dar poate sa se mentina pina la 3 zile
  • inflamarea zonei tratate - care de obicei trece in citeva ore, dar poate sa se mentina pina la 3 zile
  • durere, amorteala, intepaturi
Foarte rar pot apare:
  • cruste in zona cu par incarnat
  • vinatai
  • purpura in zonele cu piele bronzata
  • foliculita
  • dis-coloratii (hipo sau hiperpigmentari temporare)
Efectele secundare apar relativ rar, si ca regula generala sunt temporare, dar este bine sa fiti avizate de ele. Daca aceste manifestri depasesc 3 zile, conactati operatorul care a efectuat tratementul, pentru ca este posibil ca setarile aparatului sa fi fost prea ridicate, si ar trebuie ajustate pentru urmatoarele sedinte.

Programari:
 Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
E-mail: office@clinicaefigia.ro
www.clinicaefigia.ro

No comments:

Post a Comment