Tuesday, September 6, 2011

Interviu Dr. Dan Mihail Stana - Revista Tango

Marea Dragoste/Tango: De ce credeti ca sunt mai multi medici barbati in industria asta, de unde stiu barbatii, mai bine decat femeile, care sunt coordonatele frumusetii? 

DR. DAN MIHAIL STANA: Nu cred ca barbatii stiu mai bine decat femeile, dar chirurgia este o meserie foarte grea. Chirurgia plastica in special si mai ales perioada de formare, de 6 ani. Si parca mai mult rezista barbatii, pentru ca o femeie trebuie sa renunte la foarte multe, la viata, practic, pentru ca trebuie sa-si dedice viata chirurgiei, ca sa ajunga sa faca performanta. Barbatul se detaseaza mai usor, e mai simplu pentru el sa fuga de acasa. Asta ar fi o explicatie. Alta explicatie ar fi ca trebuie sa ai o doza de indrazneala, de curaj, in meseria asta, pe langa tot ce tine de estetica, iar indrazneala asta nu o au toate femeile. Si atunci o parte din ele raman doar intr-o zona mai putin agresiva a medicinei estetice, in partea nechirurgicala, pe injectologie, pe lasere. Totusi cred ca si femeile sunt reprezentate foarte bine, poate chiar in mod egal, nu stiu daca sunt mai putine. Oricum, medicina, in general, e reprezentata de femei, pentru ca facultatea este foarte grea, iar fetele sunt mai serioase. 

Marea Dragoste/Tango: Dar intre pacienti, care este procentul? Cati sunt femei si cam cati barbati?
DR. DAN MIHAIL STANA: In urma cu 12-13 ani, cand m-am apucat eu sa operez si chirurgie estetica, pot sa spun ca raportul era 1 la 30, adica la 30 de femei era un barbat. Acum, nu. Cred ca anul acesta am facut mai multe liftinguri la barbati decat la femei. Foarte multi sunt preocupati si de liposuctie, si de liftinguri... Mai nou, barbatii sunt foarte interesati si de botox! Nu mai vorbesc de urechi decolate sau de dismorfism nazal, astea au fost dintotdeauna. Dar acum si barbatii isi fac liposuctie, isi corecteaza defecte mici. Au inceput sa citeasca mult despre asta, si vin foarte bine documentati.

Marea Dragoste / Tango: Vin singuri sau ii aduc sotiile, prietenele?...
DR. DAN MIHAIL STANA: Pentru probleme mai intime vin, de obicei, singuri... Dar cateodata vin si cu sotiile. Sau chiar vin sa se opereze impreuna, si sot, si sotie. Chiar voi avea o interventie in curand, ea isi modeleaza abdomenul si coapsele, iar el flancurile.

Marea Dragoste/Tango: Faceti si operatii mai speciale, de genul celor de marire de penis, implanturi de par?
DR. DAN MIHAIL STANA: Sigur. Iar pentru asemenea interventii barbatii vin singuri! Uneori le este greu sa vorbeasca chiar si cu medicul. Chiar zilele trecute am avut o consultatie pentru marire de penis, dar el mi-a aratat inainte alunitele de pe obraz, mi-a spus ca ar vrea sa i le scot. Abia dupa ce i-am spus ca nu i le scot, ca-i vor ramane semne, mi-a vorbit despre adevarata lui problema.

Marea Dragoste/Tango: Poate ca mai ales in astfel de cazuri e de preferat sa apelezi la un medic barbat?
DR. DAN MIHAIL STANA: Da, asa este. Desi operatia de marire de penis nu este deloc dificila, mai dificil este pentru pacient dupa operatie, pentru ca perioada de recuperare este foarte lunga, cam de un an. Mai ales daca se face si alungire, si ingrosare. Sunt si foarte multe restrictii, necesita purtarea unui aparat, iar multi aleg sa renunte din cauza acestor motive. |n plus, trebuie sa tinem seama si ca rezultatul este procentual, nu poti spune: ai facut operatia, deci ai castigat 7 centimetri. Poti sa castigi 7 centimetri, doar daca penisul are initial 26! Castigul este cam de 15-20%, raportat la marimea initiala. 

Marea Dragoste/Tango: Sunt tot mai multi pacienti care apeleaza la transplantul de par? 
DR. DAN MIHAIL STANAPentru transplantul de par nu a crescut adresabilitatea. Ori nu este foarte popularizat, ori foarte multi isi pun sperante prea mari in aceasta interventie, si in final renunta... Multi cred ca din chel ajungi pletos, iar asta e imposibil.

Marea Dragoste/Tango: De ce nu se poate?
DR. DAN MIHAIL STANA: Este important factorul genetic. Daca ai tata chel si bunicul a fost tot chel, si tu o sa ajungi chel. Iar daca ai parul rar in zona de unde recoltezi par – pentru ca parul trebuie sa-l iei de undeva tot de la tine - atunci nu poti sa iei mult par, deci nu poti sa indesesti suficient acolo unde e nevoie. Plus ca o parte din fire se pierd, mor, cam 85% se prind. Sigur, dupa doua, trei operatii poti ajunge sa-ti rezolvi problema, dar daca mai e doar putin par in lateral si restul capului complet chel, nu ai cum sa acoperi suprafata cum trebuie.

Marea Dragoste/Tango: Stiu ca, in continuare, operatia numarul unu in preferintele femeilor este marirea de sani. Femeile vor in continuare sa aiba sani mai mari decat in mod normal? 
DR. DAN MIHAIL STANA: Mereu vor sani mai mari, chiar daca uneori au sani frumosi, pe care eu nici nu i-as opera! Insa ele isi doresc sa aiba sani mai mari.

Marea Dragoste/Tango: Si nu incercati sa le convingeti sa renunte? 
DR. DAN MIHAIL STANA: Ba da, incerc, dar uneori este dificil sa le convingi chiar si sa aleaga un implant care li se potriveste. In consultatia pentru un implant se fac niste masuratori si, in functie de ele, stabilesti un implant ideal pentru corpul respectiv. Insa multe paciente nu inteleg ca e bine sa respecte proportiile, ele vor implanturi tot mai mari!

Marea Dragoste/Tango: Dar cum se explica asta? De ce au ajuns femeile sa-si doreasca sani tot mai mari? 
DR. DAN MIHAIL STANA: Tine de un prim impact, cand te uiti la cineva, automat vezi daca are pieptul bogat sau nu, si probabil ca in timp s-a creat aceasta dorinta...

Marea Dragoste / Tango: Totusi, marile frumuseti ale lumii, cele mai frumoase femei din lume, in toate clasamentele, nu sunt cele care au sanii cei mai mari! DR. DAN MIHAIL STANA: Poate ca nu, dar, categoric, cele mai apetisante au sanii mari.

Marea Dragoste / Tango: Deci femeile isi doresc sa fie mai degraba apetisante, sexi?
DR. DAN MIHAIL STANA: Daca ne uitam si in cursul istoriei, asa e, de la Marylin Monroe la Monica Lewinsky. Viata asa este facuta.

Marea Dragoste/Tango: Tehnica liftingului cu fire, asa numitul lifting de week-end, este cautata? 
DR. DAN MIHAIL STANA: Da, mai ales ca interventia este destul de lejera, semi-chirurgicala, nedureroasa in cele mai multe cazuri. Acestea sunt solutii temporare, pentru ca rezultatul tine doar un an, doi. Important este si ca, pe perioada cat ai fire, timpul nu mai curge cu aceeasi viteza, adica nu mai imbatranim intr-un an cu 12 luni, imbatranim cu 6 luni. De aceea, toate procedurile acestea nechirurgicale – botox, acid hialuronic, fillere.